top of page
EeroGrundström_by_Kimmo_Syväri (pieni)_e

Eero Grundström on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta 2008 valmistunut monitaitoinen muusikko, säveltäjä ja opettaja. Kansanmusiikin lisäksi hän on tehnyt musiikkia tanssiteatteriin ja sirkusesityksiin, vapaata improvisaatiota, soittanut rockbändeissä ja vieraillut jazzin ja taidemusiikin parissa. Huuliharpun lisäksi Eero soittaa mm. harmonia ja kokeellisia elektronisia soittimia. Hän vaikuttaa Svängin ohella lukuisissa muissa yhtyeissä, asuu maalla ja tykkää koirista.

EeroTurkka_by_Kimmo_Syväri (pieni)_edite

Eero Turkka aloitti huuliharpunsoiton pienenä poikana innostuttuaan bluesista. Erään vaiherikkaan elämänsä jakson Eero asui Pietarissa Venäjällä, missä hän soitteli bluesia katusoittajana. Sieltä hän päätyi lopulta opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan kansanmusiikin osastolle, mistä hän valmistui 2006. Eero oli Sibelius-Akatemiassa Joukon huuliharppuoppilaana, ja hänen instrumenttitutkintonsa vuonna 2003 oli alkuräjähdys Svängin syntymälle. Turkka sävelsi tutkintoa varten Romanialaisen sarjan huuliharppuorkesterille, ja hänen tutkintokonserttiaan varten koottiin yhteen huuliharppunelikko, joka jäi elämään ja sai myöhemmin nimen Sväng.

JoukoKyhälä_by_Kimmo_Syväri (pieni)_edit

Jouko Kyhälä valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta vuonna 1999 ja Taiteiden tohtoriksi huhtikuussa 2007 pääinstrumentillaan huuliharpulla. Kyhälä on monialainen muusikko, joka on työskennellyt kansanmuusikkona, jazz-muusikkona, pop-yhtyeissä, vapaan improvisaation parissa, nykytanssin parissa, säveltäjänä, teatterimuusikkona ja filmimusiikin tekijänä. Kyhälän soittoa voi kuulla yli 30 levyllä, ja vuosien saatossa hän on toiminut ainakin yhtä monessa yhtyeessä. Jouko on myös pitkän linjan kansanmusiikkipedagogi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmässä.

TapaniVaris_by_Kimmo_Syväri.jpg

Tapani Varis on Svängin uusin jäsen.  Tapani on todellinen multi-instrumentalisti. Hänet tunnetaan nykykansanmusiikin kentällä pitkän linjan basistina, mutta erikoisalaa ovat erilaiset puhaltimet ja munniharppu, jonka soitossa Tapani edustaa maailman huippua. Astuttuaan Svängin riveihin Pasi Leinon eläköidyttyä vuonna 2022 Tapanin arsenaaliin liittyi myös bassohuuliharppu, tuo huuliharppujen keisari! 

Tapani valmistui Sibelius-Akatemiasta kansanmusiikin osastolta vuonna 1996. Hän aloitti ammattiuransa jo 1980-luvulla silloin vielä tuntemattoman Värttinä-yhtyeen basistina. Tämän jälkeen Tapani on vaikuttanut lukuisissa kansanmusiikkiyhtyeissä. Varis on säveltänyt kansanmusiikkityylistä musiikkia usealle yhtyeelle, sekä teatteri- ja sirkusproduktiolle. Musiikin eri tyylilajit ovat Tapanille tuttuja; kansanmusiikin lisäksi, rock, jazz, pop ja vanha tanssimusiikki kuuluvat hänen muusikkouteensa.

Svängin lisäksi Tapanin yhtyeinä jatkavat mm. Varis & Votkin, duo Arto Järvelän kanssa, jazz-kvartetti Uusi aika, sekä Tanskalainen Harald Haugaard & Helene Blum band.

Muut jäsenet:

Filip Jers: Svängin onneksi Itämeren toiselta rannalta löytyy ruotsalainen jazz-huuliharpisti Filip Jers. Filip  on ansioitunut jazz-muusikko, valmistunut ensimmäisenä huuliharpistina Kungliga musikhögskolanin jazz-osastolta. Tämä virtuoosi on paikannut Svängissä molempia Eeroja, sekä Turkkaa että Grundströmiä. Jo tämä kertoo jotain Filipin uskomattomasta taidosta ja kyvystä hypätä eri rooleihin instrumenttinsa kanssa. Heja Sverige!

Entiset jäsenet: 

Pasi Leino: Señor Pasi Leino oli Svängin alkuperäinen bassoharpisti, joka teki mittavan 19 vuoden uran yhtyeessä. Vuonna 2022 hän ilmoitti siirtyvänsä Espanjaan viettämään eläkepäiviä. Vaikka Pasi luovutti bassohuuliharpun valtikan Tapanille syyskuussa 2022, hän soittaa edelleen Svängin orkesterikonserteissa.

 

 

 

 

Staff:

Hilppa - henkinen valmentaja: Jokaisella kiertueella Svängin uran alusta alkaen mukana on matkustanut henkinen valmentajamme Hilppa-karhu. Hilppa on asiallinen kurinpitäjä ja intohimoinen rumpujen soittaja. Erityisesti japanilaiset fanit ovat vaalineet yhteyttä Hilppaan.

 

 

 

 

 

 

Anne – her royal Empress: agentti Anne Hofstadler on Svängin “viides jäsen”. Hän löysi Svängin jo vuonna 2005 Glatt & Verkehrt -festivaaleilta, ja siitä lähtien Sväng on kuulunut Annen talliin. Annen määrätietoisella työllä Sväng on löytänyt tiensä esiintymislavoille ympäri maailman, mutta hänen mielestään “kaikkien konserttipakkojen pitäisi ottaa Sväng ohjelmistoonsa!”

Kuva: Jimmy Träskelin

bottom of page