top of page

SVÄNGFONIA

 

Huuliharppukvartetti Svängin kaksi vuosikymmentä jatkunut suosio perustuu monen mielestä siihen, että yhtye kuulostaa niin paljon itseään isommalta: Svängin äänimaisemaa onkin välillä vaikea uskoa vain neljällä huuliharpulla tuotetuksi. Bassohuuliharppu soi samassa rekisterissä kuin kontrabasso, ja korkeimmat diatoniset harput yltävät piccolohuilun korkeuksiin. Erilaiset huuliharput luovat täyteläisen sointimaailman.

Svängin musiikillinen maailma on laaja. Heidän musiikissaan kuuluu kansanmusiikki kotimaasta ja muualta maailmasta, mutta yhtä lailla vaikutteita on klassisesta musiikista tai vaikkapa tangosta. Vuosien varrella yhtye on musisoinut yhdessä kamariorkesterin, sinfoniaorkesterin, naiskuoron ja mieskuoron kanssa, puhumattakaan eri tyylisistä solisteista. Näistä kohtaamisista jäi itämään tarve kohdata orkesteri joku päivä vielä kunnolla! 

Svängfonia on Svängin muusikoiden uteliaisuudesta syntynyt projekti, jossa yhtyeen musiikillinen maailma avataan klassisen orkesterin mahdollisuuksille. Unelmana oli yhdistää Svängin hioutunut yhteissointi uusien sointivärien kanssa. Mitäpä jos kerrankin kuulijan ei tarvitsikaan kuvitella, miltä biisi kuulostaisi, jos siinä olisi jouset, puhallinsektio ja vieläpä perkussiot...

Svängfonian  johtoteemaksi on otettu Svängin kolmen vuoden takainen projekti Sväng plays tango, mutta kokonaisuudessa kuullaan uusien ja perinteisten kotimaisten tangojen lisäksi kaikenlaista Svängin alkuperäistuotantoa polskasta hulvattomaan balkan-poljentoon. Unohtamatta tietenkään svängaavia versioita niin Sibeliuksesta kuin Chopinista!

Sovitukset Svängin musiikista orkesterille on tehnyt joukko kotimaisten ammattilaisten kärkikaartia: Esko Grundström, Pessi Levanto, Marzi Nyman, Roope Mäenpää ja Aili Järvelä. Yhteissoittoa orkestereiden kanssa johtaa kapellimestari Janne Nisonen.

 

SVÄNG MEETS OTTO LECHNER "CRAZY MOMENTS"

 

Itävaltalaisen haitarinero Otto Lechnerin ja Svängin kohtaaminen on väistämätön musiikillinen ilotulitus. Yhdessä nämä omien musiikkipolkujensa kulkijat yhdistävät musiikillisten raja-aitojen heiluttamisen, virtuoottisen instrumentalismin ja omalaatuisen musiikillisen huumorin. Lopputulos on vapaalehdyköiden surinaa: rajua, lempeää ja kaikkea siltä väliltä.

Otto Lechner oli Svängiläisten Joukon ja Geeron idoli jo heidän nuoruudessaan 1990-luvulla. Oton omintakeisesta musiikillisesta kielestä lumoutuneet nuorukaiset eivät ikinä voineet kuvitella, että jonain päivänä he  olisivat yhdessä lavalla ja jakaisivat toistensa musiikkia!

 

Harmonikkataiteilija, säveltäjä Otto Lechnerin sanotaan palauttaneen haitarin suosituksi instrumentiksi Itävallassa. Omintakeisella soittotyylillään ja vielä omalaatuisemmalla sävelkielellään Lechner on ansainnut paikkansa Itävallassa säveltäjänä niin elokuvissa, teatterissa kuin muissa tuotannoissa. Otto on virtuoosi instrumenttinsa käsittelijä, mutta myös avant gardisti, jonka musiikillinen seikkailunhalu ja uteliaisuus kokeilemiseen ei ole hävinnyt suosion myötä.

bottom of page