top of page

INSTRUMENTIT

_DSC0843.jpg

Svängisssä melodiat ja stemmat soitetaan diatonisilla ja kromaattisilla huuliharpuilla. Erityisesti tietyt diatoniset harput ovat suomalaisen pelimannisoiton kulmakiviä: tremoloviritteinen Echo sekä oktaaaviviritteinen Comet ovat olleet vuosikymmeniä pelimannien työkaluja. Näittä malleja Sväng käyttää erityisen paljon, mikä erottaa Svängin saundin kaikista muista maailman huuliharppuyhtyeistä.

Myös yleinen 10-reikäinen blues-harppu on kovassa käytössä erityisesti sen laulavan ja taipuisan luonteen vuoksi. Lisäksi käytämme kromaattisia huuliharppuja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soinnut ja kompin tuottaa Harmonetta, jo edesmennyt sointuhuuliharppu.Sitä valmistettiin 1950-60 -luvuilla.  Tämä omituinen kirjoituskoneen ja huuliharpun risteytys on ainoa huuliharppu, jolla pystyy soittamaan kaikki mahdolliset soinnut. Lisäksi se on luonteeltaan perkussiivinen, ja kutsummekin sitä usein yhtyeen “rummut ja kitaraksi”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhtyeen kivijalka on mahtava bassohuuliharppu, jonka ääniala on sama kuin kontrabassolla. Tämä harppu on varsinainen peto kesytettäväksi: kaikkia muita huuliharppuja voi soittaa sisään- ja uloshengityksellä, mutta bassohuuliharppuun voi ainoastaan puhaltaa. Ja lisäksi pitää  puhaltaa juuri sopivasti, jotta soitin soi muhkeasti ja tarkasti!

oktaav2.jpeg
bottom of page